cyber

A leggyakoribb alaplap hiba, mellyel laptopunk szembesülhet

Ahhoz, hogy megértsük a hibák természetét, először magával az alaplappal és működésével kell tisztában lennünk. Ezért először nézzük is meg, hogy pontosan milyen feladatokat lát el az alaplap.

A laptop alaplap egy olyan alkatrész, amely befogadja és egységesíti a gép többi alkatrészét. Ezen keresztül kommunikál pl. a háttértár (Merevlemez, SSD) a rendszer memóriáival, valamint a processzorral. Rajta helyezkednek el a bővítő kártyák is, mint a videokártya (azon rendszerek esetében, melyek tartalmaznak dedikált videó megjelenítőt), a wifi kártya (szinte minden laptopra és notebookra jellemző). Magába foglalja és vezérli a rendszer hűtőt, a hangok lejátszásáért felelős hardvert, az USB csatlakozókat, videó kimenetet, jack aljazatokat, és a hálózati aljazatot.

A leggyakrabban előforduló hiba a grafikus chiphez köthető. Amikor gépünk belseje valamelyest szennyezett, a készülék hűtő rendszere nem képes megfelelően ellátni feladatát, így gépünk belső hőmérséklete kritikus pontig is emelkedhet. A hőmérséklet ugyan nem elég magas, hogy a készülék lekapcsolja magát, de az emelkedett hőmérséklet huzamosabb idő alatt képes arra, hogy a videó chip forrasztását meglágyítsa. A lágyított forrasztásnak pedig csak idő kell, hogy végleg kilazuljon. Így készülékünk ugyan bekapcsol, de ezt pusztán onnan tudjuk, hogy ventilátorunk és egyéb mozgó alkatrészeink hangot adnak, de kép sem a kijelzőn, sem a video kimeneten nem látható. Sajnos ezen hiba javítása elég körülményes és költséges.

Fizikai sérülést alaplapunkban sajnos mi is tudunk tenni, főleg külső sérüléseket tudunk okozni. Gondolhatunk itt például a csatlakozókra. Amikor egyik USB aljazatunkba nem sikerül elsőre beletalálni eszközünkkel, akkor újra meg kellene győződnünk róla, hogy a helyes irányba próbáljuk-e csatlakoztatni. Sokan sajnos azonban addig erőltetik, amíg el nem törik az aljazatot. Sokan felejtik eszközüket a gépben, melyről teljesen megfeledkeznek, így amikor szállítani szeretnék laptopjukat egy másik helyre otthonukban, akkor az USB kulcs beleakad valamibe, szép kis sebet ejtve az aljazaton. Hasonló mutatványokat szoktak végrehajtani a jack aljzatokon, a kártyaolvasón, különböző gombokon. Ezen csatlakozók cseréje költséges az alkatrész és az időigényes munka miatt.
Az alaplapunk szerepe nélkülözhetetlen a működéshez. Emellett meg is határozza gépünk végleteit. Korlátai idővel oda vezetnek, hogy eléri azt a szintet, ahonnan már nem képes több bővítő alkatrész befogadására. Ez pedig azt jelenti, hogy kihoztuk a maximumot a gépünkből és ha ennél többre vágyunk, vagy ennél többre van szükségünk, akkor újabb, erősebb készüléket kell vásárolnunk.

A fentiek alapján jól látszik, hogy összetett feladatai vannak és nélkülözhetetlen része készülékünknek. Egy olyan alapelem, amely ha nem képes feladatait ellátni, az gépünk működésképtelenségéhez vezethet.

Kosár

close