calculator

A PC alkatrészek leggyakoribb hibái

Előző cikkünkben laptopok gyakori hibáiról és megelőzéseiről írtunk. Háztartásunkban nem csak laptopok, hanem személyi számítógépek is előfordulhatnak. Nagyobb méretüknek köszönhetően magasabb teljesítmény hozható ki alacsonyabb áron, mint egy laptop esetében, valamint további előny, hogy az alkatrészek nincsenek úgy összezsúfolva, ezért hűtésük sem okoz nagy kihívást. Azonban ezen készülékek is működhetnek hibásan. Ezen hibákat általában valamely fő alkatrész okozza, a hibákat így kategorizáljuk.

Tápellátási hibák:

Tünetei:
-a gép nem kapcsol be,
-a HDD ledek nem világítanak,
-a gép többször újraindul,
-füst és kellemetlen szag a gép hátuljánál,
-új eszközt építettünk rendszerünkbe és régi tápunk nem képes kiszolgálni a megnövekedett igényeket.

Tápunk meghibásodását okozhatja egy nagyobb vihar, vagy nem megfelelően kiépített elektromos hálózat, vagy valamely kisebb IC, vagy kondenzátor elhalálozása. Az igazi probléma az, hogy az olcsóbb, és nem megfelelően felszerelt tápok hajlamosak más alkatrészeket is megrongálni készülékünkben. Ezért ha magunk válogatjuk össze új gépünk alkatrészeit, akkor a tápon sohasem szabad spórolni és mindenképpen úgy számoljunk, hogy tápunk teljesítménye biztosan képes legyen az összes kívánt alkatrészünket kiszolgálni, sőt ha tekintettel akarunk lenni jövőbeli bővítéseinkre akkor nem árt kicsit nagyobb teljesítményt választani. Gépünket érdemes félévente alaposan áttakarítani, külön figyelmet szentelni a táp hűtésének biztosításáról. Ha a ventilátora szennyeződéssel borított, akkor a megfelelő hűtés hiányában a táp alkatrészei hajlamosak elpukkanni.
Ilyen esetetekben az a szerencsés, ha a táp cseréje megoldja a gondjainkat.

Memória hibák:

Tünetei:
-bekapcsoláskor az alaplapok többsége sípolással jelzi a hibát,
-működés közben hirtelen kék képernyő hibaüzenettel (kék halál),
-gép lefagyása, memória címzés hibaüzenet, a gép újraindul.

Az ilyen hibák teszt programokkal könnyen kimutathatóak, a hibásnak vélt modulokat cserélni kell.

HDD hibák:

Tünetei:
-hangos kattogás a gép beindítása után,
-a rendszer nem tud bootolni róla,
-az operációs rendszert nem találja,
-másolás vagy törlés esetén hibák lépnek fel,
-a gép nem látja a bios-t.

Sajnos a HDD felépítése miatt a meghibásodását megelőzni nem tudjuk, annyit tehetünk, hogy, ha észleljük a hibák előjeleit, akkor gyorsan mentsünk fontos adatainkat, mert vélhetően az aktuális winchesteren már nem sokáig fogjuk használni őket. A szoftveres hibák kijavítására a gyártók kínálnak programokat, de ezekkel vigyázni kell, mert adatvesztés árán tudják sokszor problémáinkat orvosolni.

Videó kártya hibák:

Tünetei:
-bekapcsoláskor a gép sípol,
-nincs kép,
-a VGA hűtő nem működik,
-a képen hibák jelennek meg,
-működés közben fagy rendszerünk.

Könnyen kideríthető, ha kártya a hibás egy cserekártya használatával. Lehet probléma a foglalattal is, ami már alaplap hiba, de előfordulhat olyan is, hogy a kártya nem kap elég tápot. Győződjünk meg róla, hogy kártyánk plusz tápos-e és, ha igen akkor megkapja-e a megfelelő ellátást. A kép romlásáért és a képi zavarokért gyakran a kártya melegedése a felelős, ilyenkor ellenőrizzük, hogy kártyánk hűtése megfelelően működik-e. A kártya memória hibái okozhatnak fagyást és kockásodást, csíkozódást.

Alaplapi hibák:

Tünetei:
-nem indul a gép,
-fagy a gép.

Sokszor más alkatrészek hibája is ide vezethető vissza, mivel minden alkatrész az alaplaphoz csatlakozik, ezért, ha a foglalat, ahol a másik alkatrész található hibás, akkor emiatt nem fog megfelelően működi a többi alkatrészünk. Az alaplap tartalmazza a CMOS-t és a BIOS-t melyek elengedhetetlenek készülékünk megfelelő működéséhez. Sok probléma orvosolható BIOS-unk frissítésével, ugyanis, ha a gyártók hibákat találnak, akkor ezen háttérrendszer javításával küszöbölik ki a hibákat. Ez a rendszer az első, ami a gépünk bekapcsolásával együtt indul, ez tartalmazza a gép működéséhez szükséges beállításokat és paramétereket. Ha a BIOS nem tud betöltődni, mert például lemerült az alaplapon található elem, akkor a gépünk sem lesz képes bekapcsolni.
Az alaplap javítása sokszor komplikált és komoly berendezéseket igényel, ezek a javítások gyakran túl költségesek és nem éri meg alaplapunkat toldozni, hanem egy új lap beszerelése sokszor a legegyszerűbb és legjobb választás.

Helytelen építés, felhasználói hibák:

Gyakran mi magunk vétünk hibát és ez vezet a gépünk meghibásodásához. Elméleti hibát is tudunk ejteni, ilyen hiba lehet, amikor nem megfelelő foglalatú alaplapot választunk processzorunkhoz, vagy nem megfelelő RAM modulokat veszünk. Fizikai hiba lehet, amikor nem dugunk táp csatlakozást valamely alkatrészünkre, így az nem kap elegendő energiát a működéshez és ezért nem indul a készülékünk.

Sok hiba kijavítása nem egyszerű és nem érdemes saját szakállra dolgozni, mert néha egy hibából többet is tudunk csinálni, ha nem megfelelően végezzük a szervizelést. Érdemes szakemberhez fordulni, de sok esetben a javítás nem éri meg, hatékonyabb és jobb, vagy egyetlen megoldás a csere. Későbbi cikkeinkben visszatérünk a témához és igyekszünk eloszlatni a ködöt a PC szerviz körül.

Kosár

close