Laptop service Miskolc

Touchpad and the problems associated with it

keyboard

In our previous article a laptopok és notebookok billentyűzetével foglalkoztunk. Mai cikkünk témája ezen eszközeink touchpadja.
Mint már említettük, nagyon kényelmetlen tud lenni, ha meghibásodik, mert ezt az eszközt használjuk arra, hogy információt közöljünk gépünkkel arról, hogy mit is szeretnénk tenni.

Szoftveres

Mielőtt a probléma okának az Operációs rendszert hoznánk fel, nem árt meggyőződni arról, hogy a BIOS-ban engedélyezve van-e a touchpad. Ha igen, akkor mehetünk is tovább és kezdhetünk a rendszer körül keresgélni.
Ezen alkatrész esetében is előfordulhat, hogy a problémát egy program hiánya okozza (vagy épp a megléte, de erről később). Általában a gyártók honlapján könnyen megtalálható, az a segédprogram, driver, ami az eszköz megfelelő működéséhez szükséges.

Mit tehetünk ha ez a program megvan, és feltételezzük, hogy a touchpad amúgy működik, mégsem tudjuk azt működésre bírni?

Mivel a felhasználók nagy többsége Windows operációs rendszert használ, ezért most az ezzel kapcsolatos megoldásokról beszélünk inkább. A rendszer egy teljesen különálló felületet biztosít számunkra a mutató eszközzel kapcsolatos beállításokhoz. Itt, ha megbizonyosodtunk arról, hogy minden beállítás a helyére került, akkor remélhetőleg már működik is eszközünk. Ha mégsem, akkor tovább kell kutatni a hiba okát.
Sokszor maga az Operációs rendszer a probléma, ismét a Windowsról van szó, főleg egy bizonyos gyártó által gyártott modellek esetében. Ezeknél a gépeknél ugyanis gyakran előfordul, hogy rendszer frissítés után vagy rosszul, vagy sehogy nem működik a pad. Ha belefutunk ebbe a hibába, ismételten a gyártó honlapján kell keresni a megoldást.
Előfordul, amikor egy program jelenléte (gondolunk itt főként a vírus programokra) okozza az eszköz nem megfelelő működését. Ilyenkor rendszerünket meg kell tisztítani az oda nem illő szoftverektől, és készen is vagyunk.

Fizikai

Laptopjainkon a touchpad letiltható, annak érdekében, hogy ne ütközzön az esetlegesen USB-vel csatlakoztatott egérrel. Mielőtt komolyabb szervizelésbe kezdenénk, vagy szakemberhez fordulnánk, érdemes meggyőződni róla, hogy véletlenül nem tiltottuk-e le az eszközt. Ezt a műveletet egy gombbal vagy a touchpad környékén, vagy a készülék oldalán végezhetjük el. Ha nincs ilyen gomb az eszközön, akkor az fn billentyű és valamelyik F billentyű kombinációjával érhetjük el. Az F gombokon kis ábrák jelölik, hogy mit hajtanak végre az Fn gombbal párosítva. Ha nem tiltottuk le, de nem sikerül működésre bírni, akkor ellenőrizzük, hogy a touchpad és az alaplap közötti kábel rendesen csatlakozik-e.

Ennél az eszköznél, mivel közvetlenül előttünk van használat közben, nem ritka eset, hogy leöntjük valamivel. Ha a folyadék csak a pad felszínén terül szét, akkor egy arra alkalmas eszközzel törüljük le. Ha a folyadék beszivárgott a készülék belsejébe, akkor csak remélni lehet, hogy nem jut el az alaplapig. Ha mégis, akkor nagy károkat tud okozni. Jó esetben csak a touchpad hibás működéséhez vezet. Ebben az esetben tisztítsuk meg az összes érintett alkatrészt.
Ha a fent említett megoldások nem vezettek a sikerhez, akkor elképzelhető, hogy végleg búcsút inthetünk touchpadunknak. Ebben az esetben csak egy teljes csere lehet a megoldás. Ha a modell támogatja, akkor elég magát, a touchpadot kicserélni, ha nem lehetséges a művelet, akkor az egész fedlapot ki kell cserélni. Ez egy elég költséges művelet, mind az alkatrész, mind az elvégzendő munka tekintetében. Ezért ajánlatos odafigyelni és vigyázni eszközünk épségére.