windows

Windows 10 2004

Érkezik a Windows 10 legújabb változata, amelyet május végén bocsájtott ki a Microsoft és különböző hullámokban települ a felhasználók gépére. Ez a frissítés nem tartalmaz túlzottan nagy újításokat, főként inkább kisebb, kényelmi változtatásokról beszélhetünk.

Munkahely

Minden rendszergazda belefut olykor, hogy a felhasználó kollégák elkeverik és el is felejtik jelszavukat, szerencsére a Windows Hello alapértelmezett bejelentkezési metódussá állítható, így az alkalmazottak az ujjlenyomatukat, vagy arcukat használhatják bejelentkezésre, amelyeket lássuk be, nehezebben lehet elhagyni.

A dinamikus update szolgáltatásnak köszönhetően csökken az az időszak, amikor a kolléga a frissítések településére várakozik, valamint az új hálózati tehermentesítő optimalizáció abban segít, hogy a cégen belüli gépek megoszthassák egymás között a Frissítések folyamatát, hogy ne egyszerre végezze az összes gép ugyanazon frissítéseket, így csökkentve a hálózat terheltségét. Ezek a funkciók különböző utasítások segítségével hívhatók, a Power Shell-en keresztül.

Nagyon hasznos lehet még a DISM szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy a gépeken a Windows 10 operációs rendszert felhőből is újratelepítsük. Ez akkor hasznos, ha pl. nem szükséges a felhasználó adatok megtartása és egy teljesen clean rendszert szeretnénk telepíteni. Ezen eszköz használatával nem lesz szükségünk külső adathordozóra vagy mindig a legfrissebb telepítőre, ugyanis a felhőből mindig a lehető legfrissebb verzió érkezik.

Aki keres, az talál

A Windows ahhoz, hogy segítsen megtalálni keresett dolgainkat, indexeli a tartalmakat a könnyű azonosítás érdekében. Ez az indexelés azonban erőforrást igényel, gyakran lassítva gépünket. A frissítést követően ebbe a folyamatba csak akkor kezd a rendszer, ha inaktívnak észleli gépünket.

A keresést ki is bővítik kicsit, lehetőségünk lesz olyan dolgokra keresni rendszeren belül, mint pl.: a mai időjárás, filmajánló.

Feladatkezelő

Igen közkedvelt eszköz, nagyban segít ha pl. arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyi memóriától foszt meg minket a Google Chrome, akkor itt láthatjuk, hogy mely folyamat, vagy program mennyi erőforrást használ el. Az új verzióban nem csak erről, hanem arról is tájékoztat majd minket, hogy a gépünkben a meghajtók közül melyik SSD és melyik HDD, valamit azt is megtudhatjuk, hogy a grafikus processzorunk éppen milyen hőfokon üzemel, ha az eszköz képes ennek a közlésére persze.

Modul frissítések

Hálózat és Internet

Koncentráltabban, azaz egybegyűjtve jelenít meg olyan adatokat és információkat, amelyek a korábbi verziókban több helyen voltak megtalálhatóak, így segítve, hogy az összefüggő beállítások és információk közvetlenül egy helyen legyenek, javítva az áttekinthetőséget és könnyíti a modulok meglelését.

Fiókok

Teljesen elhagyhatjuk a jelszavas bejelentkezést és áttérhetünk a Windows Hello funkcióra, amely ujjlenyomat vagy arc felismerést használ, ennek feltétele persze a szükséges hardver megléte.

Frissítés és biztonság

Ahogy azt már említettük, ide kerültek az olyan új funkciók, mint pl. a rendszer újratelepítése felhőből. További újdonság, hogy most már teljes mértékben rajtunk áll, hogy mekkora sávszélességet engedélyezünk a rendszernek a frissítések letöltésre. Eddig csak a maximum limit beállítására volt lehetőségünk, most azonban százalékosan határozhatjuk meg, hogy mekkora kapacitást szánunk a letöltésekre.

Linux a Windows 10-en belül?

A WSL azaz a Windows Subsystem for Linux megkapta 2. formáját, ami hatékonyabb és erősebb elődjénél, mert valódi Linux kernelt használ.

Jegyzettömb update

Az új verzió egyszerű szöveg kicsinyítést és nagyítást tesz lehetővé, valamint értesít bennünket, ha olyan dokumentumon módosítunk, amelyen azelőtt még sosem történt módosítás.

Virtuális munkaasztal elnevezés

Jó hír azoknak, akik eddig a virtuális munkaasztalon eltévedtek a sok megnyitott asztal között, ugyanis végre lehetőségünk lesz, hogy elnevezzük a füleket, így jóval könnyebben fogunk tudni navigálni a nyitott oldalak között.

Beépített programok

Korábban a Microsoft már lehetőséget adott arra, hogy általuk fontosnak vélt, a rendszerrel együtt települő programok közül töröljünk, most pedig ezen törölhető programok listája bővült. A Paint, Wordpad és még az Internet Explorer (van helyette Edge) is eltávolítható lesz rendszerünkből.

Jól látható, hogy nagyobb újdonságnak nem örvendhetünk, de sok kis foltozás kapott helyet ebben a frissítésben. Sajnos már vannak gondok bizonyos hardver és az új frissítés között, de a Microsoft igyekszik gyorsan megoldani ezeket. Azok, akiknek gondjuk akad az új vagy akár a korábbi frissítésekkel, vagy Windows verziókkal, azoknak továbbra is segítséget nyújt szervizünk, amely megtalálható miskolci üzletünkben.

SHOPPING CART

close