cpu

Felfedte az újgenerációs asztali processzorcsaládját az Intel

Konkurensei nagy sikerének köszönhetően hirtelen az a döntés született az Intel részéről, hogy lelepleznek pár információt a 11. generációs Core asztali processzor sorozatról.

Az érkezés időpontját még nem tudni, azonban pár adat nyilvánosságra került a processzorcsaládról:

A Rocket Lake-S kódnévre hallgató lapkáról eddig annyit lehet tudni, hogy LGA1200-as foglalatba illeszthető tokozás lesz rá jellemző, továbbra is 14 nm-es gyártástechnológiát használják, és a processzormagok száma maximum 8-ig ugrik majd. Az újdonság a friss fejlesztésű, Cypress Cove kódnevű mag, ami átmenet a Sunny Cove, illetve a Willow Cove között. A VNNI, valamint az AVX-512 mellett a Hyper-Threading technológiát is támogatni fogja.

Fontos megjegyezni, hogy a feltűntetett adatok nem valós mérések eredményeit tükrözik, hanem az újításokkal, hardverbe épített változtatások alapján következtetnek a teljesítménybeli javulásra a Core i9 10900K-hoz viszonyítva. A cég megjegyzése, hogy az előrejelzés tekintetében +/-15%-os hibahatárral érdemes kalkulálni. Maga a bemutatott prezentáció még augusztus elején került megírásra, ekkor még elképzelhető, hogy nem tudtak valós méréseket végezni, így történhetett, hogy október végén / november elején még nem fixálhatták le az adatokat. Arra vonatkozóan, hogy miért nem pótolták az adatokat, valószínűsíthető, hogy a konkurencia nyomására hirtelen döntöttek a leleplezés mellett.

A cég elmondása alapján a 3DMark tesztekben az új,  architektúrára épülő IGP nagyjából 50%-kal teljesíthet majd jobban, és az előző generációhoz viszonyítva a Cypress Cove mag két számjegyű haladást ígér az IPC tekintetében is.

A memóriavezérlő is továbbfejlesztésre kerül, amivel támogatásra kerülnek a 3200 MHz-es effektív órajelű DDR4-es memóriák. A vállalat javít a multimédiás képességeken is, többek között az AV1 formátum kezelésén, megjelenik a DisplayPort 1.4a HBR3-as interfész, a HDMI 2.0b natív támogatása mellett. A kijelzőmotor frissítésének eredménye pedig az lesz, hogy három darab, 4K-s 60 Hz-es megjelenítőt tud majd egyszerre működtetni.

Megtörténik a PCI Express 4.0-s vezérlő beépítése, amely 20 sávot kínál a processzor oldaláról. A megszokott konfigurációkat tekintve ebből 16 VGA, 4 pedig egy NVMe SSD számára lehet hasznosítható. A korábbi generációs asztali Intel CPU-k csak 16 sávot kínáltak, vagyis eddig nem lehetett úgy SSD-t kötni közvetlenül a CPU-ra, hogy az ne lett volna negatív hatással a VGA-knak szánt sávszélességekre. A Rocket Lake-S esetében ez a probléma nem fog többé visszaköszönni, ami nagyon nagy hatással lesz az újgenerációs játékok játszására. Ettől kezdve az 500-as sorozatú vezérlőhidak mellett szinte az összes alaplap fel fogja kínálni ezt az opciót, így a felhasználó a PCI Express 4.0-s VGA-ját és SSD-jét is csatlakoztathatja majd a processzorra.

Az 500-as sorozatú vezérlőhidak nagyon hasonlóak lesznek elődeikhez, azonban erre a területre is tartogatnak újításokat. Az egyik a PCI Express 4.0 hivatalos támogatása, de emellett az új vezérlők négy helyett már nyolc DMI linken keresztül lesznek hozzákötve a processzorhoz. Az interfészek is javulni fognak, USB 3.2 Gen2x2 és Thunderbolt 4 is lesz, de eltűnik az LPC, eMMC, SD 3.0 és SDXC.

A tervezett modellekről még nem nyilatkozott a vállalat, de a csúcskategória esetében 125 wattos TDP fogyasztási paramétert alkalmaznak majd, 250 wattos turbóra vonatkozó keret, illetve 56 mp-es turbó időtartam mellett. A kisebb modellek ettől eltérhetnek, viszont a konkrét számokkal, statisztikákkal és specifikációkkal meg kell várni a startot, amit még nem jelentettek be, de mi már nagyon várjuk.

Számítógépre/laptopra lenne szükséged olcsón? Látogass el üzletünkbe, vagy nézz szét webáruházunkban, ahol felújított eszközök széles palettája vár!

Mutasd meg ezt a terméket a barátodnak

SHOPPING CART

close