Gondok az USB-vel

Manapság a laptopokra csatlakoztatott eszközök zöme USB csatlakozón keresztül történik, ezért elég kellemetlenül tud minket érinteni, ha a csatlakozóink nem működnek megfelelően. Az USB hibáknak többféle oka lehet, de két külön kategóriát különböztetünk meg. Az egyik, amikor fizikailag hibás az USB, a másik pedig a szoftveres probléma.

Fizikai

Ezt a problémát általában maguk a felhasználók idézik elő. Az USB 2.0, 3.0 és 3.1 esetében csak egyféleképpen lehetséges eszközeink csatlakoztatása, ha fordítva próbáljuk bedugni eszközeinket a csatlakozó nem képes fogadni. Ennek ellenére sokan próbálják mégis fordított állapotban a csatlakoztatást. A szerencsés eset, amikor erre időben ráébredünk, megfordítjuk a csatlakozót és máris sikeresen bedugtuk eszközünk kábelét. A nem szerencsés eset, amikor ez nem tudatosul bennünk időben, ezért addig próbáljuk tuszkolni az aljazatot, amíg azt nyers erővel nem sikerül akaratunk alá vetni. Készülékünk aljazata ezt többnyire nem viseli jól, és eltörik. Ha letörjük a csatlakozót, akkor az az USB már nem fog soha működni. Ha eddig eljutottunk, akkor örülhetünk, ha csak a csatlakozóban sikerült kárt tenni és egy cserével megoldható a probléma. Sok esetben gépünkön több csatlakozó is található, ezért egy USB hub csatlakoztatása sokszor költséghatékonyabb megoldás tud lenni, minthogy a gépünket teljesen szét kell szedni, a csatit az alapról leforrasztani és egy megfelelően működőt a helyére tenni.

A nagyobb gond, amit ilyenkor előidézhetünk, az egy jó zárlat. Láttunk példát már rá, amikor egy ilyen manőver vége egy teljes alaplap cseréhez vezetett, mert, ha fordítva toljuk rá eszközünket, akkor rövidre zárhatjuk alaplapunk bizonyos részeit. Ha ez megtörténik, akkor egy apró probléma máris hatalmassá változik, mert készülékünk korántsem olcsó alkatrészében tettünk kárt, bizonyos modellek esetében a csere sem egyszerű és a munka díja sem olcsó mulatság.

Ezért mindig körültekintően helyezzük be eszközeinket és soha ne alkalmazzunk nagy erőkifejtést!

Szoftveres

Az USB aljazataink működéséért elsősorban az alaplap BIOS-a a felelős, itt gyakran hozzáférést kapunk pár USB-t érintő beállításokhoz. Ha a probléma gyökere ide vezethető vissza, akkor gyakran elég egy BIOS frissítés és minden gondunk megoldódik. Ha nem tudjuk, hogy az itt található beállítások mit befolyásolnak, akkor semmi esetre se állítsuk el őket, mert ilyenkor akár az aljzat meghibásodását is előidézhetjük, vagy alaplapunkba tehetünk kárt.

Ha a BIOS-unk naprakész, és a beállítások is a helyén vannak, valamint az alaplapunk is hibátlanul működik, akkor a következő illetékes az USB vezérlésében az Operációs rendszer. A Windows rendszerében már alap tartozéknak számítanak a vezérlők, de előfordul, hogy a megfelelő működéshez szükséges egy driver telepítése, vagy a meglévő frissítése.

Láttunk már példát olyanra, hogy a fent említettek mind rendben voltak, de mégsem működtek a slotok megfelelően. A perifériák tökéletesen működtek, de a tároló eszközök, pl.: pendrive, vagy külső HDD nem akartak megjelenni az eszközön. Ilyenkor valami más szól bele a zavartalan működésbe. Az egyik közkedvelt vírusirtó úgy gondolta, hogy az eszköz sokkal nagyobb biztonságban lesz, ha minden adat mozgatását meggátolja, így az akár vírusokkal fertőzött adatok sem kerülhetnek a gépünk közelébe. A helyes beállítások alkalmazásával, vagy az irtó eltávolításával, cseréjével már meg is oldódott a probléma. Előfordulhat persze, hogy pont vírus okozza a gépünk USB csatlakozóinak nem megfelelő működését.

Kéretlen programok

Az interneten ugyanis sok olyan program kering, ami azt vallja magáról, hogy minden problémát képes elhárítani, sőt gépünk gyorsabb lesz és másra már nem is lesz szükségünk. Utána ezek a szoftverek nem csinálnak egyebet, mint elénk raknak egy csíkot meg pár szöveget, mint hibakeresés, a folyamat végén pedig szomorúan közli, hogy nem tudta megoldani a problémát, de az egyik társprogram jó lehet a feladatra és máris felajánlja az azonnali letöltést és telepítést. Ezek a programok így akarnak bejutni gépünkbe és semmi értelmesre nem képesek, csak remek reklámokat és kéretlen funkciókat hoznak magukkal.

Ha nem tudjuk, hogy melyik programban bízzunk, vagy ha nem tudjuk megállapítani a probléma pontos okát, és nem tudjuk magunk orvosolni, akkor mindenképpen forduljunk szakemberhez!

Mutasd meg ezt a terméket a barátodnak

SHOPPING CART

close