Gyakori hibák laptopunk kijelzőjével kapcsolatban

Mai cikkünkkel a laptopok gyakori meghibásodásának témáját feszegetjük tovább. Kezdjük is a feszegetést nem túl jól viselő kijelzőkkel a hibák ismertetését.

A notebook legterjedelmesebb, legnagyobb felülettel bíró alkatrészéről beszélünk, ezért aztán a leggyakoribb meghibásodás a mechanikai behatás, vagyis a törés, repedés. Nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy a kijelző meghibásodása egyből ahhoz vezet, hogy azt ne lehessen használni. Igen gyakori, hogy csak hajszál vékony, parányi csíkok jelennek meg a kijelzőn, melyek nem is annyira zavaróak. Ez még nem nevezhető igazán hibának, inkább csak esztétikai problémáról beszélünk. Sokkal durvább, ha a kijelző betörik, vagy reped. Nem ritka eset, hogy a munkába belefeledkezve a kijelző alsó részénél, a billentyűzetre tesszük a tollat, annak kupakját, ceruzát, majd erről totálisan megfeledkezve, némi recsegés-ropogás kíséretében lecsukjuk a kijelző fedelét. Ilyenkor szép kis sebet ejthetünk kijelzőnkön, vagy a feszítés hatására a zsanérok láthatják kárát feledékenységünknek. Talán szerencsésebb eset, de sajnos ritkább is, amikor, vagy a kijelző lapjaiban, vagy készülékünk belsejében valahogy megszakad a kábel, ami a jel szolgáltatását hivatott végezni. Ez gyakrabban előfordul, amikor laptopunk tervezésénél a mérnökök úgy alakították ki készülékünket, hogy a megjelenítő vezetékei közvetlen a zsanérok mentén lettek elvezetve. Láttunk már olyat is, amikor az ügyfél csak meg szerette volna tisztítani kijelzőjét az arra rakódott szennyeződésekről, de sajnos nem a megfelelő eljárást választotta. A por letörlése még nem feltétlen vezet semmi rosszhoz, ha azt a kellő óvatossággal és gyengédséggel tesszük, hiszen az erős nyomás nem tesz jót eszközünknek, sokkal inkább a vegyszerek lehetnek rossz hatással rá. Ha a tisztítás után foltokat, elszíneződést látunk, akkor már meg is történt a baj. Foltos kijelzőhöz vezet, ha a vegyszer, vagy bármilyen más folyadék, befolyik a megjelenítő mögé. Ha szerencsénk van, akkor ez zárlatot nem okoz, és idővel ki is szárad.Egy amúgy is kényes alkatrészről van szó, így nem is csoda, hogy milyen könnyű sebet ejteni rajta.

De mit tehetünk, ha kijelzőnk meghibásodott?

Az esetek túlnyomó részében nem lehet, vagy nem éri meg a javítással foglalkozni, jobban járunk, ha egyből cseréljük. Nem árt ezért vigyázni erre a részére gépünknek, hiszen egy kijelző csere modellenként ugyan eltérő, de általában 30.000 Ft körüli összeget kóstál.

Miért mondjuk, hogy sokszor egyszerűbb egyből cserélni az alkatrészt mint toldozgatni?

Nos, amikor olyan mértékű külső behatás éri, hogy az roncsolódik, akkor elég egyértelmű a helyzet és jöhet a csere, de kisebb belső hibák esetén is sokszor jobban járunk, ha új tartozékot veszünk. Ez persze a belsőben keletkezett hibától is függ, hiszen pár kondit ki és be forrasztani nem bonyolult művelet, de addig a kondenzátorig el is kell jutni valahogy. Mivel a laptopok esetében lényeges szempont a hordozhatóság, ezért minden részüket úgy tervezik, hogy a lehető legkisebb helyen is elférjenek. Ebből adódik az a probléma, hogy, ha valami elromlik bennük, akkor gyakran küzdeni kell már azért is, hogy a rossz alkatrészig eljussunk. Ez pedig szakembert és sok időt vesz igénybe. A rengeteg beleölt idő és esetlegesen még felhasznált alkatrészek jelentősen meg tudják drágítani az egész folyamatot. Volt már példa arra is, hogy egy kijelző hiba után hibát produkált (egymástól függetlenül), amikor az összes hiba kijavításra került, akkor a költségek bizony jócskán meghaladták egy új kijelző értékét.

Ezért nagyon fontos, hogy vigyázzunk a készülékeink épségére és mindig rendeltetés szerűen használjuk őket.

Következő cikkünkben a laptopok tápellátásával kapcsolatos hibákat vizsgáljuk.

Mutasd meg ezt a terméket a barátodnak

SHOPPING CART

close