Gyakori laptop hibák 2.0

Előző cikkünkben a laptopok melegedésével kapcsolatos hibákat részleteztük, mai cikkünk a felhasználó által történt szétszedés és összerakás okozta problémákat fejti ki.

Az említett korábbi cikkből megtudhatjuk, hogy időnként készülékünknek szüksége van belső tisztításra. A belsőt pedig értelem szerűen a külső elemek eltávolításával tehetjük elérhetővé. Ha nem vagyunk vele tisztában, hogyan kellene ezt pontosan tennünk, akkor az alább leírt problémákat idézhetjük elő.

Bázis elemek

A külső elemek leszerelése modellenként és gyártónként is eltérő lehet. Ha nem tudjuk, hogyan kell szakszerűen szétszedni laptopunkat, akkor előfordulhat, hogy, ha a rejtett csavarok eltávolítása nélkül próbáljuk valamely burkoló elem lepattintását, akkor a csavarok ragaszkodása miatt a műanyag burkolatunk repedhet, törhet. Főleg az újabb modelleknél egyre több a műanyag füllel történő megoldás. Ezek könnyen eltörnek, ha nem megfelelő erővel és nem megfelelő szerszámmal próbáljuk őket szétpattintani. Az USB portok és a DVD olvasó helyén pedig különösen vékony az elem, itt nagy óvatossággal kell végezni a szétpattintást. Mindig meg kell győződni róla, hogy eszközünk alkotórészeit már nem fogják egymáshoz csavarok. Érdemes valahogy feltüntetni, megjegyezni, hogy melyik csavart honnan vettük ki, ugyanis a csavarok hossza eltérő lehet és ha nem megfelelő helyre hajtjuk vissza, akkor a hosszabb csavar a rövid foglalaton átfúrja magát, ezzel kárt okozva, vagy alkatrészeinkben, vagy nyomot hagy a bázis elem felső részén, ami nem nevezhető szépnek.

Zsanérok

Ha burkolatunkat, vagy a csavarokat befogadó kis meneteket eltörjük a zsanérok körül azzal megszüntetjük a felfogatásukat. A zsanér alap helyzetben törekszik az összehúzódásra és mindig feszül. Ebben a gép bázisához és a monitorhoz való rögzítés gátolja a készülék elemeinek súlya segítségével. Amint ez a múlté, a zsanér próbálja összehúzni magát szétfeszítve ezzel a gép bázisának alsó és felső burkolatát. Sok esetben a töltő aljzat a zsanérok mellett található, ilyenkor akár az aljzat sérüléséhez is vezethet, ha a zsanér szétfeszíti a két műanyag elemet.

Alaplap

Az alaplapon sok csatlakozó segítségével oldják meg, hogy a laptop összes eleme a lapon összpontosuljon. Ha nem tudjuk ezek hol vannak és szétrántjuk őket, akár el is szakadhatnak. Ha összerakásnál elfelejtjük visszadugni őket a helyükre, akkor kezdhetjük az egész szétszedést elölről. Ha a hűtő berendezéseket összekötő vezetékeket felejtjük el, akkor a hűtőrendszerünk nem fog működni, ami a gépünk károsodásához vezethet.

Merevlemez

Sok esetben a gép merevlemeze egy külön panel segítségével csatlakozik az alaplaphoz, melyet kis érintkezőkkel valósít meg, a folyamatos érintkezést pedig csavarok biztosítják. Ha nem megfelelően rakjuk vissza a csavarokat, akkor az érintkezés a két panel között szakadozhat, ami a HDD leválasztódásához vezet, ami akár operációs rendszerünket is károsíthatja, ha véletlenül pont használat közben szakad meg a kapcsolat. Továbbá vigyázzunk a HDD külsejének épségére, és leválasztásnál nagyon ügyeljünk a csatlakozók épségére.

Összességében elmondható, hogy a gép belső alkatrészeit ne tisztítsuk olyan vegyszerekkel, melyek arra nem alkalmasak, a tisztításhoz mindig a megfelelő eszközt válasszuk, nehogy az arra amúgy nem alkalmas szerszám kárt tegyen fontos alkatrészeinkben. Ha például porszívóval szeretnék laptopunk portalanítását végezni, akkor próbáljuk a szívóerőt úgy megválasztani, hogy ne szippantson le semmilyen alkatrészt az alaplapról, vagy a gép egyéb tartozékai közül. Ha ezek után úgy érezzük, nem akarunk kockáztatni, akkor mindenképpen forduljunk szakemberhez, mert a rosszul elvégzett munka akár végzetes is lehet, vagy többe fog kerülni a megnövekedett kár javítása, mint amennyi az alap probléma elhárítása került volna.

Mutasd meg ezt a terméket a barátodnak

SHOPPING CART

close