Hogyan gyorsíthatjuk fel laptopunk működését?

Laptopunk adatfeldolgozásában 3 fő alkatrész vesz részt, a folyamat leegyszerűsítve pedig a következőképpen néz ki: a memóriába másolódnak először az adatok, a processzor feldolgozza az adatokat, majd a memóriába kerülnek vissza, ha hoztak eredményt, a háttértároló az ahol az adatok alap esetben tárolódnak. Ezen résztvevők képességei befolyásolják gépünk működésének sebességét.

Processzor

Processzorunk laptop esetében egy az alapra forrasztott chip, újabb modellek esetében már nem alkalmaznak socketet, így nincs lehetőségünk erősebb chipre váltani.

Memória

Amennyiben az alaplap rendelkezik szabad slottal és a rendszer képes a jelenleginél több memóriát kezelni, akkor lehetőségünk van több memóriát telepíteni. Az adatok itt ugyanis nemcsak átutaznak, hanem a folyamatban lévő programok folyamatosan tárolhatják a működésükhöz szükséges adatokat, így csökkentve a rendelkezésre álló memória méretét. Programjaink igényei eltérőek lehetnek és az idő előrehaladtával egyre komolyabb követelményeket állítanak gépünkkel szemben, ezért ha az elérhető szabad memória kevés, akkor az újonnan betöltendőknek helyet kell felszabadítani, ami sokkal hosszabb folyamat, mint az üres helyre betölteni. Ezért több szabad, rendelkezésre álló memóriával gyorsíthatjuk az adatok memóriába való betöltését, így a feldolgozás folyamatát, ami a gépünk gyorsabb működéséhez vezet.

Háttértárolók

A háttértárolók 2 főbb csoportra oszthatóak: merevlemez és Solid State Drive (SSD).

Merevlemez

A merevlemez kisebb fejlődéseken esett át közel 60 évvel ezelőtti megjelenéséhez képest. Mágnesesség elvén egy lemezen több sorban helyezkednek el rajta az adatok. Egy mechanikus kar pedig a forgó lemez felett helyezkedik el, mely képes a lemezről adatokat leolvasni, vagy írni rá. A HDD teljesítményét az határozza meg, hogy mekkora sebességgel képes pörgetni az adatokat tároló lemezt.

SSD

A Solid State Drive azért kapta ezt a nevet, mert nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, felépítése sokkal inkább olyan mint egy PenDrive-é. Az SSD az adatokat nem lemezen, hanem mikrochipek segítségével tárolja. Az adat elérés sebességét tovább növeli, hogy nincs szó mechanikus karról sem, az adatokat a mikrochipeken közvetlenül éri el. Az SSD NAND kapukkal működő memóriát használ, mely a kikapcsolás után is tartja az adatokat. Az SSD tartalmaz egy apró beépített processzort amely a tárolást menedzseli. Ez a kis chip felel az írás és olvasás vezérléséért, ezért ennek a processzornak a sebessége határozza meg az írás és olvasás sebességét is. A pletykákkal ellentétben egy SSD akár 200 évig is képes tartani az adatokat.
Mivel az SSD sokkal gyorsabb adatmozgatásra képes, így az operációs rendszer adatait is beleértve, a memória és a processzor gyorsabban jutnak hozzá a szükséges adatokhoz és gyorsabban kerülnek helyükre, az onnan vissza írandóak is, így az írás/olvasás folyamata az alkatrészek között felgyorsul, ami a műveletek gyorsabb végrehajtásához vezet.
Laptopok esetében, főleg ha jelenleg merevlemezzel használjuk és nem vagyunk elégedettek a sebességgel, akkor mindenképpen javasoljuk a váltást. Abban az esetben, ha nem akarjuk, vagy nem tudjuk magunk elvégezni a cserét, forduljunk szakemberhez.
Régebbi laptop modelleknél az optikai meghajtó átalakításával mind a két fajta meghajtó beszerelése megoldható, de az újabb laptopnál mindenképpen az SSD-t ajánljuk a gyorsabb működés érdekében. Akinek szüksége van a nagyobb tárhelyre, pl. filmek és sorozatok, vagy családi és egyéb képek tárolására, azoknak a külső merevlemez csatlakoztatását javasoljuk.
PC esetében nem okoz gondot a választás, hiszen a gépházakban általában akad hely mind a kettő meghajtó típusnak.

Tehát csak abban az esetben éri meg a bővítés, amennyiben a 3 tényezőből azaz egy, amely nem változtatható, megbirkózik azzal, ha a másik kettőt cseréljük. Arról, hogy megéri-e a cserét elvégezni segítséget nyújtunk üzletünkben, szervizünkben pedig el is végezzük a cserét.

Mutasd meg ezt a terméket a barátodnak

SHOPPING CART

close