Kire bízzuk gépünk védelmét? -2. rész

Előző cikkünkben ismertettük a Windows 10-es rendszerrel ingyenesen érkező Windows Defender vírusírtót. Mai cikkünkben a legismertebb ingyenes verzióval rendelkező vetélytársakkal, mint pl. MalwareBytes-sel, Avira.val, Bitdefender-rel és az Avast-tal  készült összehasonlítást tesszük közzé.

MalwareBytes

A MalwareBytes vírusírtó előnyei:
-a feltelepülésük előtt megállítja a potenciálisan kéretlen programokat (PUP-okat),
-a legtöbb ingyenes vírusírtóhoz képest sokkal jobb védelmet kínál, képes más, már meglévő biztonsági szoftverrel együttműködni.

Sajnos azonban csak igény szerinti ellenőrzést nyújt (nincs automatikus ellenőrzés), csak azonosítja a kártevőket, de nem távolítja el őket, a legjobb funkciók jelentős része a fizetős részben található, de ezekért megéri fizetni. Gyengeségei miatt azt javasoljuk, hogy a Malwarebytes-t másik vírusirtóval együtt használjuk.

Avira

Az Avira vírusírtó előnyei:
-tartalmaz jelszókezelőt,
-kevesebb rendszererőforrást igényel,
-felhőalapú adatbázisa  Avira Protection Cloud néven elérhető, ide elemzés céljából töltődnek fel az ismeretlen minták (vagyis: jobb a nulladik napi védelem), további böngészővédelem, amely kattintás előtt figyelmeztet a veszélyes linkekre

Hátrányai:
-a Windows Defenderrel ellentétben nem kínál tűzfalat,
-az ingyenes verzió kéretlen szoftvereket és felugró hirdetéseket is tartalmaz.

Összegezve az Avira több szolgáltatást kínál a Windows Defenderhez képest, és ugyan tűzfalat nem biztosít, korrekt átfogó védelmet kínál (a prémium verzió).

Bitdefender

A Bitdefender vírusirtó előnyei:
-extra funkciók, például jelszókezelő és virtuális magánhálózat,
-letisztult, egyszerű kezelőfelülettel bír, nincsenek felugró ablakok vagy böngészőbe épülő eszköztárak.

Hátrányai:
-lassú az első ellenőrzés,
-az ingyenes változat csak a legalapvetőbb funkciókat tartalmazza.

A Bitdefender ingyenes változata sok szempontból hasonlít a Windows Defenderre. Egyikben sincs felesleges rendszerlassító plusz program, azonban ha szeretnénk bizonyos plusz funkciókat használni, akkor a Bitdefender jó választás.

Avast

 Az Avast vírusírtó előnyei:
-több funkció és segédprogram,
-kevesebb rendszererőforrást igényel,
-játékmód a háttérbeli processzorhasználat és az értesítések megjelenítésének korlátázására,
-extra funkciók, például jelszókezelő és otthoni hálózat-ellenőrző.

Hátrányai:
-a kezelőfelület bonyolultabb, mint a Windows Defenderé,
-lassú az igény szerinti ellenőrzés, nem fut annyira gördülékenyen, mint a Windows Defender megoldása.

Az Avast ingyenessége ellenére több szolgáltatást kínál, mint a Windows Defender. Azonban épp ezen plusz funkciók miatt van nagyobb hatással gépünk teljesítményére, és ennek tudható be a bonyolultabb kezelő felület.

 A fent tapasztaltak alapján mindenképp legyen vírusirtó gépünkön, de sose használjunk egyszerre egynél több vírusirtó programot, mert ha egyszerre több kereső fut gépünkön, az jelentősen lassíthatja eszközünket, a vírusirtók pedig ütközhetnek egymással.

Nálunk a választás a következő kombinációra esett: Windows Defender (vírusírtó) és MalwareBytes (mint malware-elleni védelem). Ebben az esetben a Windows Defender lesz az alapszintű vírusirtónk és tűzfalunk, a Malwarebytes pedig a Windows Defender által elérhetetlen kártevők ellen nyújt védelmet.

Mutasd meg ezt a terméket a barátodnak

SHOPPING CART

close