laptop

Melegszik a helyzet?

Ha úgy gondolod, hogy laptopod szokatlan működéséről a rettegett melegedés tehet, akkor legújabb cikkünk segítséget nyújt, hogyan küzdheted le azt.

Biztosan ezzel a problémával állunk szemben?

Az, hogy a gép oldalából kiáramló levegő forró, nem jelenti azt, hogy a belsejében is meleg van. A hűtő rendszer feladata pontosan az, hogy az alkatrészek közül elvezesse és a szabadba juttassa a nem kívánatos hőmérsékletű levegőt. Probléma akkor lehetséges, ha a hűtésért felelős rendszer nem képes megfelelően ellátni feladatát. Ha azt tapasztaljuk, hogy eszközünk folyamatosan küzd, és maximum fordulaton üvölteti a ventilátort, az lehet jele annak, hogy próbálja a meleg levegőt kijuttatni a gép belsejéből, de nem jár sikerrel, ezért végtelenítve próbálkozik. Ha azt tapasztaljuk, hogy a készülék sebessége csökken, az lehet azért, mert az operációs rendszer próbálja visszafogni a teljesítményt, hátha javul a hőmérséklet. Ha nem, akkor hiába a korlátozás. Ha tapasztaljuk valamely jelenséget, gyakran mind a kettőt, akkor egy külsős program segítségét is kérhetjük, hogy meggyőződhessünk a bent uralkodó helyzetről. Ilyen program például a Speccy.

Miért történik ez?

Nos, legtöbb esetben az ilyen gondok okozója, ahogy már említettük az, hogy a hűtőrendszer nem képes megfelelően ellátni feladatát. Ennek oka lehet pl. ha a rendszerbe olyan mértékű szennyeződés halmozódik fel, amely útját állja és gátolja a levegő szabad áramlását. Ha a levegő nem áramlik megfelelően, akkor nem fog időben cserélődni.

A szabad áramlást gátolhatják még az általunk generált gátak. Ez akkor fordul elő, amikor nem megfelelő felületen használjuk készülékünket. Ha tegyük fel olyan a felület, ami nem kemény, rásimulhat a gép alján található rácsokra, ilyenkor gyakorlatilag megfolytjuk gépünket. A befogott rácsokon ugyanis nem áramlik be levegő, így meg is bénítottuk a keringést.

Előfordulhat az is, hogy rendszerünk ventilátora meghibásodott és nem képes megfelelően keringetni a levegőt.

Veszélyes lehet?

Mindenképpen! A készülékünk végleges károsodásokat is szenvedhet. Mivel a technológia fejlődik, a gépek pedig egyre vékonyabb kivitelben kaphatóak. Ennek az az ára, hogy az eszköz belsejében az alkatrészek közelebb kell, hogy kerüljenek egymáshoz. A túlzottan magas hőmérsékletet generáló alkatrészek pedig akár le is olvaszthatják társaikat az alaplapról, így működésképtelenné téve őket. Az ilyen meghibásodások javítására speciális berendezésre van szükség, ezért elég költséges.

Mit tehetünk ellene?

Bizonyosodjunk meg róla, hogy mindig a megfelelő felületen legyen a készülék. Ha nem megoldható, vegyünk alá egy laptop hűtő állványt, ami állvány lévén biztosítja a levegő szabad bejutását az eszközbe, valamint ventilátorainak köszönhetően segíti is azt. Ha a belső ventilátor meghibásodott, akkor cseréljük. Ha nem hibás, de nem képes megfelelően működni a sok rárakódott szennyeződés miatt, akkor tisztítsuk meg és járjunk el hasonlóképpen a teljes szellőzőrendszerünkkel. Ha a szélcsatornát teljesen akadálymentesítettük és a levegő szabad áramlását semmi sem gátolja, valamint megbizonyosodtunk arról is, hogy a pasztázás megfelelő nedvességtartalommal rendelkezik és nem igényel újrakenést, akkor minden bizonnyal el is hárítottuk a problémát. Ha úgy érezzük, hogy a fent említett módszereket nem tudjuk magunk végrehajtani, akkor mindenképpen forduljunk profi segítséghez.

Szoftveresen megoldható?

Nos elméletileg igen, de nem javasoljuk, hiszen ez maximum úgy oldható meg programok segítségével, ha mi magunk, szándékosan csökkentjük a teljesítményt. A csökkentett teljesítmény mellett van rá esély, hogy az alkatrészek nem termelnek annyi hőt, így sikerülhet lentebb tartani a bent uralkodó fokokat.

Összefoglalva tehát, a melegedés egy veszélyforrás is lehet, de szerencsére elhárítható, amelyhez, ha nem vagyunk biztosak magunkban, kérhetünk segítséget. Az alábbi képek szervizünkben készültek és jól mutatják, milyen makacs szennyeződés lepheti be gépünk hűtésért felelős elemeit.

Kosár

close