nvidia-5264921_1920

Miért kerülnek ennyibe a jobb videokártyák?

Mai cikkünkben kifejtjük a videokártyák hatalmas drágulásának okát, valamint arra is megpróbálunk választ adni, hogy meddig fog ez tartani.

Az előzmények

Ahhoz, hogy ezt a kérdész meg tudjuk válaszolni, egészen 2020 elejéig kell visszarepülnünk az időben, amikoris egy eddig ismeretlen vírusjárvány ütötte fel a fejét Kínában, Vuhan városában. Országunkban még alig volt azonosított beteg, de már a csapból is az folyt, hatalmas drágulásra lehet számítani.

Ez be is következett, hiszen a kialakult vírushelyzet miatt a nyersanyagok, leginkább nemesfémek szállítása a távolkeleti gyárakba egyre nehezebbé vált, valamint a munkaerővel is gondok akadtak a rohamosan növekvő fertőzésszámok miatt. Ezt a változást az olyan hatalmas cégek is, mint az SK Hynix, a TMSC és a Samsung is megsínylették. A TSMC az Apple gépeken, az iPhone-okon, a PlayStation 5-ön kívül olyan modellekbe gyárt alkatrészeket, mint az AMD Ryzen CPU-k, vagy a Navi GPU. A cég megpróbált alkalmazkodni a kialakult helyzethez, ám a hatalmas kereslet megnehezítette a dolgát.

A helyzetet az is nehezítette, hogy a globális leárazások következményeként egekbe szökött a kereslet. A legtöbb munkahelyen beiktatták az otthoni munkavégzést, azaz a home office-t, és az iskolákban is átálltak a digitális oktatásra, melynek következtében az olyan szórakoztató elektronikai eszközök, mint például a videokártya hiánycikké vált.

Ezzel egy időben a kriptovaluták iránti érdeklődés is megnőtt, mely tovább mérgesítette a helyzetet, hiszen egyre többen akartak beszállni az üzletbe. Tovább hergelte a piaci helyzetet az is, hogy a kriptobányászok automatizált vásárló robotjaiknak köszönhetően felvásároltak olyan szállítmányokat is, melyek még meg sem jelentek a boltok polcain.

A piac szétesésének utolsó pillére az volt, hogy az Nvidia bemutatta a legújabb, RTX 30-as videokártyáit (melyek a játékon kívül tökéletesen alkalmasak kriptovaluta bányászatra is), és leállította a legtöbb RTX 20-as modell gyártását is. Ezzel kellemetlen helyzetet teremtett azok számára, akik karácsony előtt, megfizethető áron szerettek volna régebbi videokártya modellt beszerezni elérhető áron.

Mi történik most?

Az Nvidia RTX 30-as kártyák valóban kiváló választásnak bizonyulnak, ha valaki szeretné igazán menő gamer géppé fejleszteni a számítógépét, azonban, ha ezek bármelyikét szeretné megszerezni, igazán mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hiszen az ajánlott fogyasztói ár négyszeresét is elkérhetik érte.

Az Nvidia az RTX 3060-as kártyájának például 330 eurós árat határozott meg, ehhez képest most, május közepén 1100 euró környékén mozog az ára. A 3080-as kártyák esetében még kilátástalanabb a helyzet, ugyanis az ajánlott 720 eurós listaár helyett az eladók 3000 eurót követelnek értük.

Mire számíthatunk?

A 2021-es év második felében sem számíthatunk változásra, hiszen a kriptovaluták egyre többet érnek, így a kereslet biztosan nem fog csökkenni a videokártyák iránt. Azok, akik nem szeretnének kétes előéletű, és számlával rendelkező, külföldről származó videokártyát vásárolni, reménykedhetnek abban, hogy a gyártó cégek lassan felveszik az ütemet a kereslet növekedésével, ám erre is csak a 2022-es év elején lehet számítani.

A használtpiac lehet a válasz a megoldásra, de sajnos ez sem sokkal olcsóbb, egy-egy kártyáért elkérhetnek a tulajdonosok 400.000 Ft-ot is, ami valljuk be, elég drága egy olyan videokártyáért, aminek nem vagyunk tisztában az előéletével.

Biztos forrásból, olcsón szeretnél vásárolni használt videokártyát? Válaszd az Intec PC-t! Webáruházunk kínálatában kedvedre válogathatsz használt, felújított kártyáink közül, melyekre minden esetben garanciát vállalunk! Személyesen vásárolnál? Gyere el személyesen a Miskolc Metropol Üzletház első emeletén található üzletünkbe, ahol szakképzett kollégáink segítenek a választásban!

Kosár

close