Mik is azok a DLL fájlok és milyen hibákat okozhatnak?

Sokan találkoztak már azzal a problémával, mikor egy-egy program futás helyett hibaüzenetet ad a felhasználónak, mégpedig valamely DLL fájllal kapcsolatosan.
A hibák zömét ezen fájlok hiánya, vagy nem megfelelő verziójuk jelenléte okozza.

De mi az a DLL fájl és hogyan befolyásolja programjaink működését?

A DLL a Dynamic Link Library szavakból áll össze, és jelentésük a dinamikus csatolású könyvtár. Ezek a könyvtárak tartalmazzák a Windows és programjai segédfájljait, ezen fájlok pedig függvényeket, utasításokat tartalmaznak. Ezeket az általunk futtatott alkalmazás meghívja, hogy az eredményt utána használja. Így különböző rendszerek is képesek a program futtatására.

Ha a DLL fájl hiányzik, vagy nem megfelelő verzióban van jelen, akkor a Windows alkalmazásunk hiába próbálja meghívni a számára szükséges függvényeket, mivel a függvény nem fut le, az alkalmazás nem kap eredményt, melyet így a továbbiakban nem tud használni. Röviden ez felelős a program hibás működéséért, vagy azért, mert el sem képes indulni.

Hogyan háríthatjuk el az ilyen hibákat? Megnézzük a leggyakrabban előfordulóakat és azt is, mit tehetünk ha ezekkel találjuk szemben magunkat.

Néhány gyakori DLL hiba okozója: msvcp140dll, msvcr100dll, msvcp100dll, msvcr120dll, msvcp120dll, mcvp120dll, msvcr110dll, msvcp140, vcruntime140, msvcr71dll

Ezekre a megoldást a Microsoftnál találjuk. Ide kattintva már a The latest supported Visual C++ leöltő oldalán találjuk magunkat. Ezek a csomagok tartalmazzák a fent említett fájlokat. Mindenképpen győződjünk meg arról, hogy rendszerünk 64x vagy 86x rendszer és csak az ahhoz készült csomagot telepítsük.

Gyakori páros: binkw32dll, mss32dll

Ezen hibák kijavításához használhatunk segédszoftvereket, amelyek megkeresik, letöltik és a helyükre teszik a hiányzó fájlokat, de mi magunk is elvégezhetjük ezeket a műveleteket. Dolgunk csak annyi, hogy letöltjük ezeket a DDL csomagokat és a megfelelő helyre másoljuk őket.

Ha nem tudjuk, hogy honnan töltsük le őket és azt sem, hogy hova másoljuk, akkor érdemes a programra hagyatkozni, de, ami még jobb, ha szakemberre bízzuk a feladat elvégzését. Ez azért ajánlatosabb, mert az erre szánt programok gyakran egy nagyobb programcsalád részei és pár óvatlan kattintás után máris gépünkön található az összes program a csomagból. Ezek gyakran rosszul optimalizált, feladatukat lassan és hanyagul végző programok, melyek később több kéretlen reklámmal is bombázhatnak minket, vagy elve fizetés útján juthatunk hozzájuk. Hosszútávon jobban járunk egy hozzáértő bevonásával.

Másik gyakori páros: d3dx9_43dll, x3daudio1_7dll

Mind a két esetben a DirectX End-User Runtime telepítése a megoldás kulcsa.

Ez a csomag tartalmazza ezeket és más hasonló DDL fájlokat. Ezeket a könyvtárakat legtöbbször a Windows operációs rendszer és a rajta futó multimédiás alkalmazások használják, pl.: játékok, média lejátszók és ehhez hasonló programok.
A programozó szempontjából a DX jelentősen megkönnyíti a munkát, hiszen az előre megírt függvényeket csak felhasználnia kell, nem pedig újra alkotnia azokat. Ez arra is lehetőséget biztosít, hogy hardverfüggetlen programot írjon.

Ezek voltak tehát a leggyakrabban előforduló DLL hibák, és néhány módszer a kiküszöbölésükre, de mint említettük, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor ebben az esetben is eredményesebb szakemberre bízni a feladatot, ezért keressetek bátran miskolci üzletünkben, vagy a +3646/796827-es telefonszámon.

Mutasd meg ezt a terméket a barátodnak

SHOPPING CART

close