keyboard

Problémák, melyek előfordulhatnak billentyűzetünkkel

Laptop billentyű és touchpad. Mindenki tudja, hogy a laptop mely részeiről van szó, hiszen ez a két fő beviteli eszköze készülékeinknek. Ebből adódóan nagyon kényelmetlen tud lenni, ha valamelyik meghibásodik, mert ezeket az eszközöket használjuk arra, hogy információt közöljünk gépünkkel arról, hogy mit is szeretnénk tenni.

Billentyűzet

Ezen eszköz esetében ritkán, de beszélhetünk szoftveres problémáról. Amikor a BIOS-ban még minden rendben, de, amint az operációs rendszer veszi át eszközünk felett az irányítást és rendellenes működést tapasztalunk, akkor elég valószínű, hogy ez lesz a probléma okozója. Ilyenkor a gyártó honlapján megtalálható vezérlők telepítése után már nem szoktak problémák adódni.

De hogyan jussunk el a gyártó honlapjára, ha nem tudunk karaktereket bevinni a kereső mezőbe?

Ilyenkor segítségül hívhatjuk a Windows virtuális billentyűzetét, melynek segítségével, egerünkkel vezérelve áthidalhatjuk a karakterek bevitelének akadályait. Ha nem szeretnénk élni a rendszer ezen eszközével, akkor használhatunk egy USB csatlakozóba dugott külső billentyűzetet is. Ha ily módon működésre bírtuk a beépített billentyűzetet, akkor az nagyszerű hír, hiszen ez a könnyebb út.

A nehezebb út általában az, amikor a gond nem szoftveres, hanem valamilyen külső tényező okozza a problémát. Ha szerencsések vagyunk, akkor csak a billentyűzet és az alaplapon lévő csatlakozó közötti kábel lazult ki. Sajnos erre elég ritkán kerül sor.

A billentyűzet kis billentyűi kis kapcsok segítségével maradnak a helyükön. Ha ezek a kis kapcsok nagyobb erőhatás alá helyeződnek, mint, amire tervezték őket, akkor hajlamosak eltörni. Ha ez bekövetkezik, akkor már nincs, ami a helyén tartsa a felettük munkálkodó billentyűt. Az megint csak a jobbik eset, amikor „csak” a billentyű esik le a helyéről, a rosszabbik, amikor a gomb alatt lévő kapcsoló sérül, és nem képes elvégezni feladatát. Ebben az esetben nem lehet visszaoperálni a billentyűt, hiszen értelmetlen művelet lenne, ha az alatta lévő kapcsoló, amit megnyom nem is működik. Ilyenkor csak a billentyűzet teljes cseréje jelent megoldást.

Sokszor áll az a helyzet elő, hogy a saját felelőtlenségünk okozza a periféria meghibásodását. Nem véletlen, hogy a munkahelyek többségénél tiltják a folyadékokat munka közben. Otthon sem lenne szabad a két dolgot egyszerre használatba helyezni. Ha a folyadék, ami lehet pl.: kávé, tea, vagy körömlakk lemosó, a billentyűzet közé ömlik akkor gyakran a billentyűzet végét is jelenti. Ha nagyon nagy szerencsénk van, akkor a folyadék megáll a perifériánál, és nem jut tovább az alaplaphoz. Ha már a billentyűzet közé került, csak remélni lehet, hogy egy tisztítás után még működni fognak billentyűink.

Ezt a műveletet, csak az arra alkalmas szerekkel és eszközökkel szabad végezni, nehogy több kárt okozzunk, mint amivel már eleve szemben állunk. Ha úgy érezzük, hogy nem rendelkezünk sem az alkalmazható szerekkel, vagy eszközökkel, akkor forduljunk olyanhoz, aki igen.

Ha az eszközt már nem lehet megmenteni, és cserére szorul, akkor a csere alkatrész beszerelésekor legyünk körültekintőek, hiszen éppen elég baj, hogy cserére szorul, nehogy több kárt okozzunk a készülék többi alkatrészében, amikor a cserét hajtjuk végre. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor ismételten azt tudjuk javasolni, hogy szakemberhez kell fordulni.

Nagyon ritka az az eset, amikor a billentyűzet egyszer csak magától romlik el. Jól látszik viszont, hogy az esetek túlnyomó részében mi magunk okozzuk a hibákat, ezért érdemes nem elhanyagolni és odafigyelni a laptopunk billentyűzetére.

Kosár

close