hard drive

Tárhely felszabadítás a frissítést követően?

A Windows 10 frissítés kezelési technikáját úgy találták ki, hogy amikor a gép egy újabb verzióra áll át, akkor nyitva hagy egy ajtót maga mögött. Ez a nyitott ajtó egy nagyobb adatcsomagot jelent, amely segítségével a rendszer képes visszaállni a korábbi verzióra, ha a felhasználó hibákat tapasztal és inkább mégis várna még a frissítéssel egy stabilabb verzió megjelenéséig.

Amennyiben elégedettek vagyunk frissített rendszerünkkel ezek a hátra hagyott adatok már csak a fölösleges helyfoglalásra jók gépünkön. Ahhoz, hogy megszabaduljunk ezektől a fölösleges adatoktól, szerencsére a rendszerünk kínál megoldást. Dolgunk csak annyi, hogy a Rendszer modulon belül megkeressük a Tárterület menüpontot, ezt követően a rendszer már el is kezdi összegyűjtögetni, hogy pontosan mi foglal helyet meghajtónkon. Ez eltarthat egy darabig. Ha végzett, kattintsunk az Ideiglenes fájlokra. Ezt követően a rendszer ismét munkába fog, amelyre megint csak várnunk kell egy keveset. Ha ezzel is végzett, akkor egy listát kapunk azokról a fájlokról, amelyeket a rendszer szerint törölhetünk, mert nincs rá szükségünk. A Korábbi Windows-telepítések lesz az a csomag, amelyre semmi szükségünk a jövőben. Általában ez az, amely a lista tetején található, hiszen mérete elég nagy szokott lenni. Ha biztosak vagyunk abban, hogy nem fogunk előző verzióra visszaállni, akkor jelöljük ki ezt a pontot, majd kattintsunk a Fájlok eltávolítása gombra. Érdemes átnézni, hogy a rendszer által automatikusan bejelölt pontokat is törölni akarjuk-e.

Ez egy nagyon jó lehetőség azok számára, akik pl. kisebb kapacitású SSD meghajtón tárolják rendszerüket és szükségük van némi hely felszabadítására. Vélhetően a Microsoft hamarosan kiadja azon telepítőket, amelyekre már alapból a legújabb verziót telepítik. Így lehetőségünk lesz egy teljesen clean telepítést csinálni a legújabb verziójú rendszerrel. Azok akik nem szívesen kezdenek ilyen, vagy hasonló műveletekbe, azok továbbra is igénybe vehetik szervizünk szolgáltatásait és ránk bízhatják operációs rendszerrel kapcsolatos gondjaikat.

Kosár

close