Töltés gondok

Előző cikkünkben a kijelzővel kapcsolatos hibák volt a téma, ma a tápellátási hibákkal fogunk foglalkozni.

1. Amikor a hálózati töltő nem tölti a notebook aksiját:

Azt még az elején megemlítenénk, hogy nem ajánlatos a notebookot, vagy laptopot a konnektorhoz “láncolni”. Az ilyen készülékeket úgy találták ki, hogy aksijuknak köszönhetően az eszköz mobil, azaz hordozható lehessen, ezért nem tanácsos állandóan a konnektorba dugva használni. Persze, az is tény és fontos megemlíteni, hogy a laptop akkuja, akár csak más hordozható eszköz akkuja az idő előre haladtával, napról napra veszít élettartamából. Tehát, nagyon hasonló a helyzet, mint például autónk akkumulátorának esetében, ezt is 2-3 évenként cserélni kell. Persze, csak akkor, ha ragaszkodunk a készülék mobilitáshoz, és miért ne tennék, hiszen a legnagyobb előnye a laptopnak a PC-vel szemben, hogy oda visszük és ott használjuk, ahol csak szeretnénk. Ha valamilyen okból kifolyólag, erről az előnyről mégis lemondanánk, akkor a működésre már nem képes akkujú notebookot használhatjuk fixen konnektorba csatlakoztatva is.

Hogyan előzzük ezt meg? A válasz igazán egyszerű: ha tudjuk, hogy a készüléket huzamosabb ideg csak otthon fogjuk használni, vagy egyáltalán nem is szerepel terveink között, hogy elmozdítsuk jól megszokott helyéről, akkor érdemes az akkumulátort kivenni a gépünkből.

2. Amikor az akkumulátor jó, de a gép mégsem tölt:

Ha ezzel a jelenséggel találkozunk, az azért fordulhat elő, mert a notebook, vagy laptop oldalán található töltő csatlakozó és az akkumulátor között valahol megszakad a kapcsolat. Ilyenkor általában magát a csatlakozót szoktuk gyanúsítani, ugyanis itt a legkönnyebb egy jó kis kontakt hibát előidézni. Ez történhet magában a csatlakozó aljzatban, a töltő fejében, vagy a töltő kábelében is. A fej és az aljzat meghibásodásáért a környezeti hatások a felelősek. Például, amikor a készülékünk bedugott állapotáról megfeledkezünk, ilyenkor fordul elő az, hogy a feszülő kábelben akár a gyermekünk, akár háziállataink (akik olykor a kábel megcsócsálásától sem riadnak vissza), vagy akár mi magunk is lehetünk azok, akik megbotlanak és viszik magukkal a egész laptopot. A végkimenetel ilyenkor a következő esetek fordulhatnak elő: a töltőre csatlakoztatott gép megindul, és lendületből lezuhan a padlóra, vagy “csak“ a töltőkábel csatlakozója rántódik meg úgy, hogy a gép csatlakozója a notebookon belül leszakad az alaplapról. Egyik sem túl szerencsés kimenetel. Érdemes az ilyen veszélyes helyzetekre odafigyelni és elkerülni őket. Ha pedig a kábelt mindig ugyanúgy tekerjük fel, akkor a töltőnk vékony kábelei elpattanhatnak és máris nem képes tölteni eszközünket. Érdemes egy kicsit lazítani a szokásokon, és a töltőt nem mindig ugyanúgy pakolni a táskába. Kétségtelen ugyan, hogy ez a jobbik eset, ugyanis a töltő pótlása lényegesen egyszerűbb, mint, amikor a hibát nem is a fent említett külső alkatrészek okozzák, hanem a laptop belsejében keletkezett kár. Ilyenkor gyakran az alaplapra rögzített aljzat leválása a felelős, de az alaplap egyéb részei is feladhatják a szolgálatot.

Érdemes kitérni arra a jelenségre, amit eddig egy konkrét márka esetén tapasztaltunk. Mégpedig amikor be sem kapcsol a gép, pedig majdnem minden rendben van vele és eszünkbe nem jutna az akkumulátort gyanúsítani, hiszen konnektorba dugva, hálózatról sem hajlandó bekapcsolni az eszköz. Ennél a modellnél azonban az akkut eltávolítva – ami nem egyszerű feladat, mert nem kívülről eltávolítható, hanem az egész készüléket szét kell kapni, hogy hozzá lehessen férni – hálózatról már gyönyörűen indul is gépünk.

Mutasd meg ezt a terméket a barátodnak

SHOPPING CART

close