download

USB generációk 95-től napjainkig

Az Universal Serial Bus (USB) 1.0 szabvány még 1995-ben jelent meg. Az interfész legfeljebb 12 megabites másodpercenkénti átviteli sebességre volt képes, amivel messze kiemelkedett az akkori társai közül. A soros és párhuzamos port nyújtotta teljesítménynél sokkal többet tudott, ráadásul egy viszonylag egyszerű, olcsóbb kábel segítségével. A kortársak közül a FireWire sebessége ugyan felülmúlta az USB-jét (400 Mbps), azonban sokkal drágább volt, illetve a támogatása sem volt olyan széles körű, így kevésbé terjedt el, az Apple termékeit leszámítva.

Az USB 2.0 2000-ben született meg, 480 megabites másodpercenkénti csúcssebességet kínálva. A FireWire új verziója itt is felülkerekdett a maga 800 megabitjével, azonban az USB eddigre annyira széles körben elterjedtté vált, hogy a FireWire-nak esélye sem volt ellene és megrekedt a professzionális videofeldolgozás területén. Az USB 2.0 visszamenőleges kompatibilitást kínált a korábbi szabvánnyal, így a régi verziót használó eszközök csatlakoztathatóak voltak a számítógépek USB 2.0 portjaihoz is.

Az USB 2.0-t nyolc évvel követte az USB 3.0, amely 5 gigabites csúcssebességre képes, miközben szintén visszamenőleg kompatibilis.

A 2013 januárjában bejelentett USB 3.1 a 3.0 sebességének kétszeresét, 10 gigabitet képes továbbítani másodpercenként. Az USB 3.0 és 3.1 elterjedését azonban nagyban hátráltatta, hogy az Intel sokáig mellőzte azokat alaplapjain és a chipkészletein, hogy helyettük saját Thunderbolt interfészének használatát szorgalmazza. Az Intel később feladta korábbi, túlságosan ambiciózus célját, a Thunderbolt specifikációját pedig végül bárki számára ingyenesen elérhetővé tette.

Az USB4 végleges specifikációja már elérhető, melynek birtokában a tervezéssel foglalkozó cégek neki is állhatnak az implementálásnak. Az USB4 nagy előnye, hogy akár 40 Gbps-os átvitelre is képes, miközben nem csak az USB 2.0-val, hanem az Intel által fejlesztett Thunderbolt 3-mal is kompatibilis. A tempós munkának köszönhetően nem kizárt, hogy még 2021 előtt piacra kerülnek az első USB4-et támogató eszközök.

Mutasd meg ezt a terméket a barátodnak

SHOPPING CART

close