wifi

Wifi gondok

Előző cikkünkben beszámoltunk arról, hogy mi a teendő, ha nem megfelelő számítógépünkön az internet kapcsolat. Ha laptopot, vagy notebookot használunk, és úgy gondoltuk, hogy macerás lenne a kábel kiépítés, akkor dönthetünk úgy, hogy a Wifi-t használjuk inkább. Sajnos ez amellett, hogy gyengébb teljesítményre képes, még a megbízhatósága sem mérhető a kábeléhez. Mai cikkünk ezért az ezzel kapcsolatos problémákkal foglalkozik.

Fizikai ellenőrzés

A kapcsolat létrehozásában és fenntartásában két eszköz vesz részt. Az egyik eszköz, az adó, azaz a router. Érdemes első lépésben megbizonyosodni róla, hogy az eszközbe csatlakoztatott kábelek nem lazultak-e ki, vagy szakadtak meg.

Router

Ha van rá mód, hogy a laptopunkat a router kihagyásával, kábellel a hálózatra dugjuk, akkor így megvizsgálhatjuk, hogy az eszköz nélkül milyen az internet használat. Ha nem tapasztalunk problémát, akkor a router volt a felelős a hibáért. Ebben az esetben próbálkozhatunk a router újraindításával, a beállításai módosításával, a firmware frissítésével. Ha egyik sem oldja meg a gondjainkat, akkor elképzelhető, hogy az eszköz cserére szorul.

Laptop

Ha nem a router okozza a problémát, akkor a vevő eszközben kell keresnünk a hibát. A Windows 10-et futtató gépek esetében megoldás lehet, ha be, majd kikapcsoljuk a repülő üzemmódot. Ekkor a rendszer először letiltja adapterünket, majd engedélyezés esetén visszakapcsolja. Az így újraindított adapter sokszor már képes rendesen ellátni feladatát. A rendszer újraindítása is hasonlóképpen hathat az adapterre.
Ha a gép rendszere nem képes megfelelően működtetni a Wifi adaptert, mert hiányzik az ehhez szükséges driver, akkor a gép gyártójának honlapjáról töltsük le és telepítsük a drivert. Ha már van gépünkön telepítve, akkor azt törüljük le, és egy újraindítás után telepítsük az általunk letöltött verziót.
Bizonyosodjunk meg róla, hogy gépünk tűzfal beállításai megfelelőek-e! Valamely arra alkalmas programmal nézessük át a gépet, nincs-e vírusunk, ami a felelős lehet az adapter letiltásáért.
Régebbi modelleknél divat volt, hogy egy külső kapcsolót helyeztek el a gépek oldalán, mely az adapter letiltására szolgál. Ha gépünk rendelkezik ilyen kapcsolóval, akkor győződjünk meg róla, hogy nem kapcsoltuk-e el véletlenül és tiltottuk le a vevő adaptert.

BIOS

Van olyan modell, melynek BIOS-ában lehetőségünk van hozzányúlni a Wifi beállításaihoz. Győződjünk meg róla, hogy minden a helyén van és minden beállítás megfelelő! Ha szükséges BIOS-t is frissítsünk!

Eszköz csere

Ha eddig a pontig eljutva nem derült fény arról, hogy mi okozza a hibát, akkor elképzelhető, hogy a Wifi vevő adapterünk tönkrement. Ebben az esetben a régit ki kell venni eszközünkből, majd egy működőre cserélni.
Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy a lépéseket magunk is el tudjuk végezni, akkor mindenképpen forduljunk szakemberhez, nehogy több kárt okozzunk mint hasznot!

Következő cikkeinkben folytatjuk a laptopokat övező problémák és megoldásuk ismertetését.

Kosár

close