laptop-5603790_1920

Windows 11: áldás vagy átok?

A Microsoft a múlt hét folyamán, hivatalosan is bejelentette a következő verzióját a Windows operációs rendszereknek, mely a Windows 11 névre hallgat majd. Az új rendszer, mindamellett, hogy kapott jó pár finomítást és sok téren újításokat is tartalmaz, hoz majd magával némi kellemetlen változást is. Jelenleg úgy néz ki ugyanis, hogy a rendszer követelményeivel eléggé magasra sikerült rakni a lécet.

Azt, hogy jelenlegi gépünk alkalmas lesz-e az új rendszerhez még a hozzáértők sem tudják egyből garantálni, hiszen némi gondolkodás és beállítás is szükséges lesz hozzá. Annak érdekében, hogy megkönnyítsék a dolgunkat a Microsoft kiadott egy segédprogramot, mely jelenleg elég limitáltan működik: egy rendszerellenőrzés futtatása után annyit ad a felhasználó tudtára, hogy igen, a gép futtatni fogja a Windows 11-et, vagy azt, hogy sajnos valami nem felel meg a követelményeknek.  Ehhez sajnos semmilyen részletes tájékoztatás nem kapható arról, hogy miért nem alkalmas jelenlegi gépünk a rendszer futtatására, ehhez kell végigmenni a listán és kiválasztani, hol van az eltérés a követelmény és gépünk között. A Microsoft elvileg már dolgozik egy frissített programon, mely képes lesz konkrétan megmondani, hogy gépünk mely komponense nem felel meg az új rendszer elvárásainak.

A jelenleg kiadott rendszerkövetelmények a következők:

Processor: 1 gigahertz (GHz) or faster with 2 or more cores on a compatible 64-bit processor or System on a Chip (SoC)

RAM: 4 gigabyte (GB)

Storage: 64 GB or larger storage device Note: See below under “More information on storage space to keep Windows 11 up-to-date” for more details.

System firmware: UEFI, Secure Boot capable

TPM: Trusted Platform Module (TPM) version 2.0

Graphics card: Compatible with DirectX 12 or later with WDDM 2.0 driver

Display: High definition (720p) display that is greater than 9” diagonally, 8 bits per color channel Internet connection and Microsoft accounts: Windows 11 Home edition requires internet connectivity and a Microsoft account to complete device setup on first use. Switching a device out of Windows 11 Home in S mode also requires internet connectivity. Learn more about S mode here. For all Windows 11 editions, internet access is required to perform updates and to download and take advantage of some features. A Microsoft account is required for some features.

A fentiekből jól látszik, hogy processzor terén nincs nagy igény, memóriából is épp annyit várnak el, amennyi ma a legtöbb gépben már megtalálható, a háttértár igényt is a legtöbb mai gép már kielégíti, valamint ezen a téren viszonylag egyszerű a bővítés is.

Az viszont, hogy az alaplap támogatja az UEFI rendszer telepítést és a Secure Boot módot, már koránt sem annyira elterjedt. A VGA követelmények megegyeznek a ma elvártakkal, de vannak olyan gépek, melyek integrált videokártyával rendelkeznek, ezért, ha a integrált VGA vezérlője nem képes hozni ezt a minimumot, akkor, vagy videokártyát kell a gépbe helyezni, vagy lemondani a Windows 11-ről. A kijelző terén egyáltalán nincs nagy elvárás, az internet és fiók követelményeknél azonban annyi változás történt, hogy a Windows 11 Home már csak és kizárólag internet kapcsolattal és Microsoft fiók bejelentkezéssel telepíthető.

Jól látható, hogy a Microsoft húzott egy vonalat, mellyel kizárja a régebbi technológiákkal működő gépeket, biztos alapokra helyezve a következő rendszer működését.

Nem kell egyből kétségbe esni még akkor sem, ha gépünk jelenlegi állapotában elutasításra kerül, vannak ugyanis olyan funkciók is a követelmények között, melyek be- és kikapcsolhatóak, így előbb ezeket kell ellenőrizni. Ha gépünk sem jelenlegi állapotában, sem pedig fejlesztve nem tesz eleget a következő rendszer feltételeinek, akkor marad a Windows 10, melyet a Microsoft egészen 2025-ig fog támogatni.

Nem tudod, hogy géped fogja-e futtatni a Windows 11-et? Ezen a linken megtalálod az applikációt, mely telepítés után megmondja, kompatibilis-e a számítógéped: https://windowsreport.com/pc-health-check-app-windows-11/

Szeretnéd fejleszteni gépedet? Miskolci üzletünkben szervizünk készséggel áll rendelkezésedre! Egy rövid felmérést követően már meg is adjuk a választ a kérdéseidre!

Gépvásárlás előtt állsz, de olyan gépet szeretnél, mely biztosan képes lesz az új rendszer futtatására? Ebben is a segítségedre tudunk lenni! Böngéssz webáruházunk kínálatában, vagy keress minket bizalommal a kapcsolat menüpont alatt található elérhetőségeink egyikén, vagy személyesen Miskolcon a Metropol Üzletház első emeletén található üzletünkben!

Kosár

close